Video igre kao inspiracija za društvene igre

U prethodne dve godine, industrija video igara je zaradila više novca od filmske industrije, i mnogi smatraju da je na svom vrhuncu. Međutim, postoji jedna srodna oblast, koja rapidno raste i polako osvaja sve više i više poklonika: industrija društvenih igara.
Mnogi odmah pomisle na Monopol ili Riziko, ali realnost je drugačija: postoji ogroman broj različitih naslova. Samo u 2015. godini ih je izdato preko 1300. Samim tim i ne čudi cinjenica da su mnogi od njih urađeni po video igrama. Osnovna prednost u odnosu na video igre je provođenje vremena sa prijateljima i zdraviji tip socijalizacije, te sve veći broj ljudi čiji je posao vezan za računar pribegava ovakvom načinu zabave. Na listi ispod predstavićemo, u osnovnim crtama, pet najpopularnijih igara koje možete naći i na tabli i na računaru/platformi. Postoji još naslova koje treba pomenuti, tipa Bioshock, Magic the Gathering (za ljubitelje Hearthstone-a), Doom, Starcraft, ali bliže upoznajemo sledećih pet:

 

XCOM

XCOM je kooperativna igra za 1-4 igrača. Kao i u video igri, igrači su specijalni agenti i vojni stručnjaci koji se bore protiv invazije vanzemaljaca. Ovu igru čini posebnom aplikacija za telefone ili tablete koja se koristi za igranje. Uz igru skoro i da ne dobijate papirna pravila, aplikacija vas vodi kroz sve, što ovaj naslov čini najvećom fuzijom elektronskih igara i igara na tabli do sada.

xcom novi sad
Aplikacija određuje ko je na potezu i šta radi, ona meri vreme, igra u ime vanzemaljaca, ali i doprinosi atmosferi igre. Prednost ove igre u odnosu na ostale kooperativne naslove je u tome što su 4 uloge igrača potpuno drugačije. Kada zamenite ulogu, kao da ste naučili da igrate novu igru, što joj daje zaista veliku vrednost u ponovnom igranju. Zbog toga se neće desiti da jedan igrač vodi ostala 2 ili 3 kroz misije, igrajući njihove poteze (što je inače čest problem kooperativnih društvenih igara). Svako će morati da bude fokusiran isključivo na svoju ulogu, i samo timskim radom (ali i uz malu dozu sreće) možete prelaziti misije. Figurice su prilično lepe i kvalitetne, ko u sebi ima i umetničkog talenta, može da ih oboji da poveća užitak. U svakom slučaju, igra nije preterano komplikovana, što je čini odličnim izborom za ljude koji nisu iskusni boardgamer-i.

xcom novi sad prodaja

Broj igrača: 1-4

Vreme trajanja igre: 1-2h
Cena: oko 65e

 

 

 

 

 

SID MEIER’S CIVILIZATION: THE BOARD GAME

Ako volite Civilizaciju na računaru, nema razloga da ne volite i društvenu igru. Sve je tu: istraživanje, razvoj tehnologija, rat, diplomatija, monumentalne građevine,… Kreatori igre su zaista uradili sve da naprave dostojnog parnjaka za ovu popularnu video igru. Osnovna razlika je u tome što ćete na računaru partiju igrati danima ili nedeljama, a društvenu igru završiti za jedno veče.

civilization novi sad
Ova igra spada u kompleksnije, tako da je potrebno dobro izučiti pravila, biti strpljiv i dati igru šansu, zato što prava zabava kreće tek kada se sukobi nekoliko iskusnih igrača. Postoje i dve ekspanzije, tako da vam je na raspolaganju dosta materijala koji vas dugo drži uz ovaj naslov. Ovo je klasična strategija, i ne postoji jedinstvena najbolja taktika. Možete pobediti na četiri načina: razvoj vojske, tehnologije, kulture ili ekonomije. Postoji mnogo prostora da igrate kako želite i da se adaptirate taktikama protivnika, što čini svaku narednu partiju drugačijom. Preporuka za sve koji vole strateške igre, i za one koji su doživljavali da tenkovima napadaju protivničke vitezove!
drustvena igra civilizacija
Broj igrača: 2-4
Vreme trajanja igre: 2-4h (raste sa brojem igrača)
Cena: oko 65e

 

 

 

WORLD OF WARCRAFT: THE BOARD GAME

Zbog problema sa licencom, ova igra se ne proizvodi već godinama. To je dovelo do toga da se polovni primerci prodaju preko e bay-a za preko 100e a novi i za 350e, i igru je zaista teško naći.wow drustvena igra
Što se tiče fizičkih karakteristika, ovo je možda i najimpresivnija igra koju sam ikada video. U ogromnom pakovanju dobijate 120 figurica (a ima i baš velikih) i stotine kartica, sa prepoznatljivim WoW likovima i artom. Izaberite jednog od 18 likova, opredelite se za Hordu ili Alliance, i krenite da skupljate iskustvo, oružje, da putujete zemljom i pobeđujete neprijatelje. Na kraju vas čeka borba protiv nekog od dobro poznatih negativaca: Kel Tuzada, Neferiana ili Kazaka! Igra je izuzetno zanimljiva i lepo izgleda, ali ono što predstavlja problem su pravila. Pravila su opširna, sadrže mnogo detalja, i proći će baš dosta vremena dok se ne uhodate. Poznavanje engleskog je obavezno, sa obzirom na intenzivnu upotrebu teksta na karticama. Igra ima tri ekspanzije, i pravi je kolekcionarski primerak za sve fanove ove Blizzardove franšize.

world of warcraft drustvena igra

 

 

Broj igrača: 2-6
Vreme trajanja partije: 3h
Cena: 100-350e

 

 

 

 

 

THE WITCHER ADVENTURE GAME

Ovo je pravi dragulj za sve fanove Witchera, kako romana tako i video igara. Na raspolaganju su vam 4 lika: Geralt, bard, patuljački ratnik i čarobnica. Zanimljivo je da svi igrate zajedno, zajedno se borite, rešavate probleme i pobeđujete monstrume, ali na kraju je pobednik samo jedan – onaj koji je sakupio najviše poena.The Witcher drustvena igra Igra je istovremeno kooperativna ali i kompetitivna, tako da morate imati dobar plan da biste pobedili. Svaki lik je različit i koristi drugačija sredstva u borbi – Geralt koristi napitke i svoje Witcher moći, patuljak osim sekire ima i odred patuljačkih prijatelja koje može da pozove u pomoć, bard podmićuje protivnike zlatom, dok čarobnica baca magije i čini. Svaki lik se može razvijati na nekoliko različitih načina, tako da ima dovoljno prostora za taktiku i za isprobavanje novih strategija u narednim partijama. Igra u sebi sadrži dozu sreće sa obzirom na upotrebu kockica, ali je diplomatija jako bitan faktor. Preporuka za avanturiste i ljubitelje Witchera!

witcher drustvena igra novi sad

 

 

Broj igrača: 2-4
Vreme trajanja partije: 2h
Cena: oko 65e

 

 

GEARS OF WAR: THE BOARD GAME

 Tipična kooperativna, takička borba. Ova društvena igra se u potpunosti nadovezuje na video imenjaka: vi ste u ulozi COG vojnika, i borite se protiv horde Locusta. Ovo je još jedna od igara sa prelepim fizičkim komponentama – figurice su same po sebi umetnost i sjajno izgledaju.gears of war drustvena igra Na raspolaganju vam je sedam različitih misija, koje možete pobediti samo savršenom saradnjom igrača. Svaki od vojnika i monstruma ima svoje karakteristike – snage i slabosti, koje treba koristiti u borbi. Igra nema standardnu tablu, već se ona sklapa poput puzle, u zavisnosti od misije koju igrate. Borba se zasniva na kockicama, ali će mnogi faktori opredeliti koliko ih bacate, samim tim povećati ili umanjiti svoje šanse. Ovo je igra za one koji teže savršenim i dobro promišljenim potezima, nije da se igra kao pozadinska aktivnost. Takođe, moguće je igrati i solo, tako što kontrolišeš sva 4 lika.

gears of war novi sad

 

Broj igrača: 1-4

Vreme trajanja partije: 3h
Cena: oko 70e

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
newest oldest most voted
Notify of
UZD
Guest
UZD

bsg nista a?

UZD2
Guest
UZD2

BSG je serija, ne igrica. Zjuuu koji lik

UZD3
Guest
UZD3

Al je cool igra 😀