Shadows over Innistrad – nove mehanike!

Svaka MtG edicija donosi novine u igru, nove mehanike i pravila. Igračima je potrebno neko vreme kako bi se navikli i usvojili promene, tako da ćemo se potruditi da vam u kratkim crtama dočaramo šta sve novo donosi Shadows over Innistrad. Dočekajte prerelease spremni, ne ostavljajte prostor iznenađenjima i greškama. Ovaj članak će obilovati anglicizmima, sa obzirom da je takav rečnik usvojen i duboko ukorenjen u lokalnoj MtG zajednici:

Skulk

Skulk

SKULK: Skulk je novi keyword koji će se pojavljivati na bićima i kaže: Biće sa skulk-om ne može biti blokirano od strane bića sa većim power-om. Ova sposobnost se odnosi na power bića isključivo pri deklarisanju blokera, što znači da ćete moći povećati power svojih blokera nakon samog bloka. Ukoliko napumpate svog blokera nakon bloka, biće sa skulkom ostaje blokirano, bez obzira što defender sada ima veći power.

 

Madness Cost

Karta koja ima Madness Cost

Razlog da diskardujete kartu

Razlog da diskardujete kartu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MADNESS:Ovo je povratnička mehanika, međutim doživela je malu promenu. Kada se karta discarduje za madness cost, sada se exile-uje. Hajde da malo objasnimo mehaniku: ukoliko treba da discardujete kartu sa madnessom (može i preko ability-a vlastitih karata), madness će se trigerovati i kartu umesto u groblje stavljate u exile. Ukoliko se opredelite da odigrate kartu, platite madness cost, i onda ce doći na stack. Ukoliko ne želite ili ne možete da ju odigrate, karta sada odlazi u groblje. Zgodna stvar je što tip karte nije bitan pri vremenu castovanja. Možete odigrati bića u declare blockers fazi npr kako bi iznenadili protivnika.

Investigate

Investigate

Clue Token

Clue Token

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INVESTIGATE: Investigate je potpuno nova mehanika, i vrlo je jednostavna: Kada se investigate-uje, stavljate u igru, pod vašu kontrolu (ako ste vi investigate-ovali) bezbojni artifact token koji se zove Clue. Svaki Clue je isti, i ima sledeći ability: platite bilo koje 2 mane, žrtvujte Clue i povucite kartu.

Delirium

Delirium

DELIRIUM: Delirium je takođe nova sposobnost, koja poboljšava efekat karte, ukoliko imate četiri različita tipa karata u groblju. Šta su tipovi karata? To su: artifakti, bića, instanti, zemlje, enčantmenti, planeswalker-i, sorcery i tribal. Nije bitno koliko karata kog tipa imate, bitno je da imate makar po jednu od četiri različita tipa, da bi delirium bio aktivan. Supertypes kao basic ili legendary se ne broje, baš kao ni podtipovi kao što su soldier ili equipment.

Double Faced Karta

Dvostrana karta

DVOSTRANE KARTE: Povratnička mehanika iz starog Innistrada, ovaj put je malo promenjena. I dalje su tu checklist karte, koje ćemo morati da koristimo ako imamo providne protektore Sa obzirom da je većina upoznata sa dvostranim kartama, fokusiraćemo se na promene:
a) Converted Mana Cost – do sada je važilo, kada se karta flipuje, njen CMC je bio 0, sa obzirom da nikakav cost nije pisao u uglu karte. Od ove edicije, converted mana cost flipovane karte, isti je kao i na njenoj osnovnoj (drugoj) strani

b) ukoliko probate da transformišete jedan permanent više puta koristeći activated ability te karte, taj ability će se desiti samo jednom. Npr: hoćemo da discardujemo više karata za Elusive Tormentora, možemo platiti ability više puta, dok je još prva aktivacija na stacku. Čim se prvi ability resolvuje i permanent se transformiše, ostali pokupaji na stacku propadaju, sa obzirom da je permanent već transformisan.

c) Ukoliko se desi situacija da treba da stavite trasformisanu kartu u igru, a to nije dvostrana karta, ta karta jednostavno ostaje onakva kakva je. Primer su Clone efekti na dvostrane karte, sa obzirom da Clone ima samo jednu stranu. Čuvajte se ukoliko klonirate Jace-a is Orignisa, i iskoristiti sposobnost da se pretvori u planeswalkera. On će vući novu kartu i vi treba da discardujete, ali će se Jace exile-ovati, i nećete dobiti svog planeswalkera.

To je to ljudi, nadamo se da ste nešto novo naučili i da je članak od pomoći za prilrilis. Vidimo se za vikend 🙂

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail