Nove mehanike u Kaladešu!

Konačno smo pobegli od mračnih zombija, eldrazija i vampira i stigli na jedan od najzanimljivijih i najvedrijih svetova u Magic univerzumu. Dobrodošli na Kaladeš, svet gde su nauka i izumi izuzetno bitni! Međutim, da bismo upoznali Kaladeš kako treba, najpre je potrebno objasniti promene u pravilima i mehanikama koje ovaj svet donosi. Pa da krenemo od…

CREATE

Create

Create se sada koristi umesto sintagme “put a token onto the battlefield”. Razlika je samo u rečima koje se koriste, nikakva pravila se ne menjaju.

VEHICLES

vehicle

Vehicles (ili u daljem tekstu vozila) su nov tip artifakta. Vozila su samo artifakti, sve dok neko ne uđe u njih da pilotira! Onda postaju artifact bića, sa snagom koja je napisana na samoj karti. Hajde da objasnimo crew sposobnost, koju poseduje svako vozilo. Ukoliko na vozilu piše crew 2, to znači da je potrebno tapovati bilo koji broj bića, koji zajedno imaju snagu (power) 2 ili više. Znači možemo tapovati jedno biće koje ima veći power od 2 (ili više), ili 2 manja koja imaju snagu od 1. Ono što je izuzetno bitno: ovo tapovanje zaobilazi summoning sickness, što znači da možemo tapovati bića koja su tek ušla u igru, čak i ako nemaju haste! Neka stvorenja su bolja od drugih u pilotiranju, a o tome nam govori i njihov tip:

 


Ostavićemo na Vama da istražite kakve sve bonuse mogu dobiti Vaša vozila od pilota!

ENERGY

Kaladeš je svet izuzetno bogat Aetherom, magičnom energijom koja struji kroz sve Magic univerzume. U ovoj ediciji, postoji veliki broj karata koji vam daje Energy Counter-e!

energy

Vi kao igrač dobijate te countere, a ne vaša stvorenja ili permanenti. Karte koje vam daju energiju, uglavnom vam daju i način kako tu energiju da iskorisitite. Energija vam ostaje sve dok je ne iskorisitite, neće se isprazniti na kraju faze ili poteza. Ukoliko vam neko skloni sa terena kartu koja vam je dala energiju, energija vam ostaje bez obzira na to. Takođe, energiju koju vam je dala jedna karta, možete trošiti na sposobnosti druge karte.

FABRICATE

Fabricate se nalazi na stvorenjima, i daje vam izbor kada biće ulazi na teren:

fabricate

Možete staviti 1/1 bezbojnih servo tokena kolika je vrednost Fabricate-a, ili toliko +1/+1 countera na biće koje odigravate. Fabricate se trigeruje kada biće uđe na teren. Dok je Fabricate sposobnost na stacku, vi još ne birate jedan od 2 moda, već tek kada se sposobnost realizuje (iliti resolve). Znači ukoliko nam neko ubije stvorenje sa fabricate dok je sposobnost još na stacku, možemo samo napraviti servo tokene, ne možemo odabrati da stavimo countere. Ukoliko nam protivnik dozvoli da se se Fabricate realizuje, i odlučili smo se za +1/+1 countere, on ne može da reaguje pre nego što naše stvorenje dobije te countere.

Nadamo se da smo vam pojasnili nove mehanike, ukoliko imate dalja pitanja, pišite nam na inbox ili na mail 🙂
Vidimo se na prerelease-u!

kaladesh-art

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail