Magic: The Gathering

Šta je Magic?

Magic: The Gathering je strateška igra za više igrača u kojoj se koriste magijske karte. Te karte prikazuju fantastične i maštovite svetove, poput onih koje je osmislio Tolkin. Divno su ilustrovane, sa citatima koji prate tematiku istoimene serije romana.
Protivnici preuzimaju uloge čarobnjakâ koji se bore za kontrolu kroz seriju karata, dok početnih 20 poena predstavljaju njihovu životnu energiju. Jedna partija traje u proseku 15-20 minuta.
Da biste igrali, potrebna je veština i razmišljanje (kao u bridžu ili šahu), ali i malo sreće, kako u samoj igri, tako i prilikom menjanja karti sa drugim igračima.
Magic može da se igra i na kompetitivnom nivou, što ga čini tako popularnim u svetu (karte za Magic: The Gathering postoje na 10 različitih jezika). Na turnirima možete da sretnete i igrate protiv iskusnijih igrača i uključite se u trku za najboljeg u regiji, zemlji, Evropi, pa i svetu.

Boje Magije Magica postoje u pet različitih boja, a izbor boje je jedan od odlučujućih činilaca jačine špila. Postoje dve mogućnosti: da boje odaberete tako da napravite izbor kvalitetnih karata od kojih je svaka individualno dobra, i kao takve brzo mogu da svedu broj poena protivnika na nulu; međutim, izbor boja može biti i takav da same po sebi nisu savršene, ali je njihova celina prilagođena svrsi. Biće jasnije nakon što prikažemo boje i njihove mogućnosti.

Bela magija vuče svoju moć iz ravnica. Čarobnjaci koji je koriste koncentrišu se na magije lečenja i zaštite, ali ne zanemaruju ni veštinu ratovanja.
Bela je boja zaštite, a takođe i ravnoteže, sposobna da reši svaki problem, ili uspori protivnika do krajnosti, podižući skoro neprobojnu zaštitu do momenta u kome želi da kontraofanzivom stigne do pobede.

Zelena magija se napaja iz velelepnih šuma. Kao i priroda, zelena magija može da nosi spokojan život ili razarajuću katastrofu.
Zelena je boja životinja. Njena sila počiva u raznovrsnosti stvorenja. Ako igrate zelenom bojom, uvek ćete imati veća i bolja stvorenja na bojištu.

Crvena magija uzima energiju iz planina. Gospodari zemlje i vatre, crveni čarobnjaci napreduju kroz haotični kovitlac bitke.
Crvena je boja haosa. Sposobna da spali polja, crvena izaziva velike destrukcije tokom duela u Magicu. Plaše je se i poštuju zbog njenih podmuklih stvorenja i ogromnih zmajeva koji bljuju vatru.

Moć crne magije dolazi iz močvara, oblasti gde smrt i trulež vladaju. Crni čarobnjaci, ozloglašeni po svojoj okrutnosti, koriste magiju čija razorna moć je ogromna, ali može da bude pogubna i po njih same.
Crna je boja smrti. Crna magija je i inače poznata kao najstrašnija i najteža za kontrolu. Mali je broj stvorenja u svetu Magica koje crna magija ne može da pretvori u pepeo. U stanju je čak i da vam istrgne karte iz ruku!

Plava magija protiče između ostrva i hrani plave čarobnjake psihološkom energijom. Plavih čarobnjaka se boje zbog njihove sposobnosti da stvaraju iluzije i kontrolišu sile vazduha i vode.
Plava je boja kontrole. Plava teroriše protivnika, zato što je uvek nepredvidiva, prikradajuća i iznenadna. Ukoliko volite da kontrolišete situaciju, plava boja je za vas.

Špilovi

Nemojte zaboraviti veze između boja. Neke su saveznici, a neke prirodni neprijatelji. Ovo proveravate na pozadinama Magic karata. Boje su poređane poput obruča: one koje su jedna pored druge su saveznici, a naspramne neprijatelji. Čak i ako ste u stanju da napravite špil od samo jedne boje, spektar mogućnosti se proširuje ako koristite više njih.
Špil treba da sadrži najmanje 60 karata, a gornje granice nema. Ipak, ne treba preterivati. Najbolje je nabaviti gotov špil (Intro Deck). On se obično sastoji od dve, tri boje i ima osmišljenu generalnu koncepciju igre, na primer pobediti malim brzim stvorenjima, ili, suprotno tome, manjim brojem ogromnih stvorenja.
Dobro je napraviti i špil od najnovijih karata (poslednje izdanje je „Return to Ravnica”), zato što ćete tako moći da ih koristite duže. Špil možete neprestano modifikovati kartama za koje smatrate da će ga poboljšati.

Turniri

Turniri su najbolje mesto za proveru sopstvene taktike. Početnici bi trebalo da posete prvo manje turnire, gde se primenjuju manje stroga pravila igre i gde sudije intervenišu samo u najekstremnijim situacijama. Ova vrsta turnira napravljena je za podučavanje novih igrača, pa je atmosfera prijateljska i opuštena.
Postoje dve vrste turnira u Magicu, Limited i Constructed. U prvom slučaju igrate sa špilom koji pravite na licu mesta od karata koje dobijate iz neotvorenih pakovanja. U drugom slučaju nosite sopstveni, „najubojitiji” špil. Limited je interesantniji za nove igrače zato što im omogućava da se okušaju protiv iskusnijih igrača pod istim uslovima. O istom trošku mogu i da pribave karte na jeftiniji način i osvoje nešto na turniru.
Vaše učešće na zvaničnim turnirima beleži se i možete na internetu pogledati svoj rang.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail