CCG-TCG-LCG Šta znače ove skraćenice i kakve su to igre?

Ukoliko ste se iole upustili u svet društvenih igara (a nadamo se da jeste!), i naročito igara sa karticama (kartama), verovatno ste se susreli sa nekim od skraćenica CCG,TCG, LCG ili sa nekom  četvrtom…

Šta znače sve ove skraćenice, koje se igre kriju iza njih i zašto to vam je to bitno?

Pa da krenemo od kraja. Apsolutno vam je nebitno. Možete da nemate pojma o ovome a i dalje da uživate u igrama sa kartama! Ovde neću pričati koja je igra bolja, kako se koja igra veće neku osnovnu podelu kartičnih igara.

Prvo, sve tri skraćenice imaju druga dva slova ista-CG. Ovaj deo je isti kod sve tri vrste igara i on znači Card Game. Znači sve je vezano za igre sa kartama. Ok, za sada dobro i prilično jednostavno.

Igre sa kartama

Igre sa kartama-Ima ih raznih

CCG-Collectible Card Game

Ovo je zapravo prvi od ovih pojmova koji se pojavio. Kada su se pojavile društvene igre sa kartama koje nisu imale konačan broj karata (pojavljivale su se nove karte sa vremenom), onda je ovaj naziv napravljen kako bi razdvojio ove igre od tadašnjih igara sa kartama (u običnim kartama za igru imate 52 karte i to je to, u Hanabi-ju npr isto imate konačan broj karata, UNO isto). Dakle to su igre u kojima ne postoji konačan broj karata, dokle god izdavač ne odustane od igre i objavi da više neće praviti nove karte za igru. Ono što je vrlo često kod ovih igara je da se dodatne karte kupuju u vidu bustera (Booster Pack-a), odnosno manjeg pakovanja nasumičnih karata, gde ne znate šta će biti unutra. I odatle potiče i naziv-Collectible. Sakupljate ih. Najpoznatije igre (koje su bile) ovog tipa su Magic The Gathering, Pokemon, Yu-Gi-Oh.  Danas, najpoznatija igra ovog tipa je Hearthstone. Po čemu se Hearthstone razlikuje od Magica, Pokemona i Yu-Gi-Oha? Sem po tome što ne postoji u fizičkom obliku (igra je samo digitalna za sada), ali to nije glavna razlika. Glavna razlika je u tome što nema menjanja karata sa drugim igračima. Nema „Trejdinga“. Skupljate karte za sebe i ne postoji način da ih menjate sa bilo kime.

Hearthstone-Trenutno najpopularnija Collectible igra sa kartama (CCG)

Hearthstone-Trenutno najpopularnija Collectible igra sa kartama (CCG)

TCG-Trading Card Game

Ovo je termin koji je vrlo brzo zamenio termin CCG, zato što su manje više sve igre CCG tipa omogućavale da se karte razmenjuju među igračima, odnosno da se kartama trguje. Do pojave Hearthstonea termin CCG je praktično bio više nebitan.

Dakle TCG ima sve iste osobine kao i CCG, samo što igrači mogu slobodno bez ograničenja da se menjaju i razmenjuju i tako upotpunjuju svoje kolekcije. Glavni predstavnici su isto Magic The Gathering, Pokemon, Yu-Gi-Oh. Ono što je vrlo interesantno kod ovih igara je što postoji izuzetno razvijeno sekundarno tržište za karte. Pošto se karte kupuju uglavnom na neviđeno (iz gore spomenutih bustera), njihova vrednost se formira na osnovu ponude i tražnje među igračima. Ređe karte su često skuplje i otuda trgovina ovim kartama. Postoje izuzetno retke i skupe karte i upravo zbog toga skupljanje ovih karata zna biti dosta unosno (kada jednog dana odlučite da prodate svoju kolekciju). Naravno, sama igra mora biti zabavna inače se karte ne bi uopšte prodavale.

Busteri

Busteri sa kartama-U njima može biti karta vrednosti od par stotina evra ili karte u u ukupnoj vrednosti od stotinak dinara, nek je sa srećom

LCG-Living Card Game

Ovo je noviji tip igara sa kartama. Koncept je sledeći: ne postoji konačan broj karata (dok proizvođač ne odustane od igre), ali se karte ne kupuju na „neviđeno“ već u ekspanzijama čiji je sadržaj poznat. Ako želite neku kartu, nju možete kupiti tako što kupite ekspanziju u kojoj se ona nalazi. Ne postoje busteri i samim tim ne postoji sekundarno tržište (postoji menjanje i postoji u neku ruku sekundarno tržište, ali cene pojedinačnih karata nikada ne prelaze cenu ekspanzije u kojima se te karte i nalaze). Generalno ovaj tip igara se smatra više „fer“ prema igraču sa finansijske strane, pošto zna šta kupuje, ali sa druge strane nema to uzbuđenje otvaranja svežeg bustera i nalaženja karte od par desetina (ili stotina) evra u njemu. Glavni predstavnici ovog sistema su: Android Netrunner, A Game Of Thrones Card Game, Star Wars Card Game

LCG sa ekspanzijama

LCG-Osnovno pakovanje sa početnim špilovima i ekspanzije sa poznatim sadržajem

Ovo je neko osnovno objašenjenje. Nadam se da će vam pomoći da se snađete u svetu kartičnih igara. Kako se kartične igre razvijaju, tako se i granice između ovih podela pomeraju, menjaju i nestaju. Ono što je najbitnije jeste da odaberete igru koja je zabavna i vama i vašim prijateljima i da uživate u njoj.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail